Dertleşmenin Faydaları

30.05.2024 12:27kayra tarafından yazıldı

Dertleşmek insanın sosyal bir canlı olduğunun kanıtıdır. Tek başına dertleşme eylemi ortaya çıkmadığına göre başkalarına veya bizi anlayan birilerine ihtiyacımız var. 

Dertleşmek, insan psikolojisi açısından veya günlük problemler karşısında güçlü durmak, bizimle beraber olan insanlardan yardım almak için olmazsa olmaz davranışlarımızdan biridir.

İster erkek ister kadın olalım, her insanın dertleşmeye gereksinim duyduğunu akıldan çıkarmamak gerek. Bu yazımızda genel kültür, kişisel gelişim ve eğitim belleğinize yeni bilgiler eklemenizi, yazımızdan olumlu şekilde istifade etmenizi temenni ediyoruz.

Niçin Dertleşmek İstiyoruz?

İnsan, çocukluğundan itibaren bir ailenin veya bir grubun üyesi olarak büyür. Bundan ötürü tek başımıza yaşamakta güçlük çeken bir canlıyız. Acıktığımızda karnımızı doyuracak birine, susadığımızda suyumuzu uzatacak birine yahut 

düştüğümüzde bizi yerden kaldıracak birine ihtiyacımız vardır. Bu da gösteriyor ki zorluklar karşısında tek başına değil topluluk hâlinde yaşayarak güçlü durabilen bir canlıyız.

Dertleşmek ihtiyacı da bir zorluk veya engelin tezahürüdür. Bu durumda başka insanların fikirlerine başvurmak durumunda kalırız. Dolayısıyla insanın dertleşerek sorunlarına çözümler aramaya çalışması kadar doğal bir davranış olamaz.

İyi Hissettiriyor

Paylaşmak, özümüzde var. Paylaşmadan yaşayamıyoruz. Bir adada tek başına yaşamaya çalışıp bu süreçte bir insan sureti çizerek onunla konuşan film karakterlerini biliyorsunuzdur. Başka bir örnek verecek olursak Tanrı adına iyilik yapıp bu iyiliğini kimseye söylemeyen insanlar biliriz. Aslında onlar dahi bu güzel eylemini, tek başına kendi içinde yaşamazlar, bu güzel davranışını Tanrı'ya söylerler yani ona gösterirler. Bu tür durumlar gösteriyor ki paylaşmak fıtrat 

özelliklerinden kaynaklanıyor.

Dertleşmek de bir paylaşımın eseridir. Bizi anlayan insanlara hâlimizi arz etmek, sıkıntılarımız yahut sevinçlerimizi iletmek iyi hissettiriyor. Böylelikle bu gezegende yalnız olmadığımızı fark ediyor ve rahatlıyoruz. Çünkü yalnızlık, sağlığımızı bozuyor.

İki Dudağın Arasından Akıp Gidenler

Nasıl ki sırtındaki ağır bir yükü yere bırakan bir insan hafifliyor ve rahatlıyorsa dert yükünü üzerinden atan biri de aynı duyguları yaşıyor. Fakat bu yük, psikolojik olduğu zaman, yükleri boşaltmanın en güzel yolu da konuşmak yani başka insanlarla dertleşmek oluyor. Böylelikle iki dudağımız arasından havalanıp bizi terk eden sıkıntılar, sıkıntı olma kimliğini yavaş yavaş yitirmeye başlıyor.

Dertleşmek, yalnızca kendi derdini karşı tarafa aktarmak değil aynı zamanda karşı tarafın derdini de dinlemektir. Bu da oldukça faydalıdır 

Çünkü başkalarının da bizimle benzer sıkıntılar yaşadığını, dünyada aynı dertlerden muzdarip kişinin yalnızca kendimiz olmadığını anlayabiliyoruz. Dolayısıyla dert dinlemek de iyi hissettiriyor. asksiteleri.net